Information

Farväl papperskvitton – Ny lagändring på ingång!

Proclient
Publicerat 29 jan 2024

Regeringen tar steg mot en modernare bokföringslag, och beslutet att avskaffa kravet på att spara papperskvitton möts av applåder från företag över hela Sverige!

Regeringen meddelade nyligen beslutet som innebär att företag inte längre är skyldiga att bevara fysiska kvitton för bokföringen. Erik Östman, expert på regelförenkling hos Företagarna, beskriver detta som en monumental förändring. Visste du att hanteringen av fysiska kvitton kostar svenska företag nästan 4 miljarder kronor årligen?

− Detta är stort. Riktigt stort. Det finns hyllkilometrar med kvittopärmar ute i företagssverige som för det mesta bara samlar damm men som måste skötas, gallras och fyllas på – allt detta blir nu möjligt att helt digitalisera. Nu snackar vi regelförenkling på riktigt, säger Östman.

Vad innebär lagändringen?

Regeringen har meddelat att beslutet kommer att behandlas i riksdagen i början av mars. Efter det återstår att se när den nya lagen träder i kraft.

  • Kravet på en ordnad bokföring förblir oförändrat.
  • Företagare bör inte slänga sina kvitton ännu. Företagare kan kassera fysiska kvitton om de överför dem till ett elektroniskt format via en app eller liknande.
  • Den stora besparingen för näringslivet kommer dock att ta tid eftersom det kräver implementering av nya rutiner.

Farväl papperskvitton – hej digital era!

Med Proclient Expense behöver du inte längre oroa dig för att missa något i bokföringen.

Reseräkningssystemet och kvittohanteraren är skräddarsydd för att göra bokföringen smidigare än någonsin tidigare. Så här fungerar det:

  1. Fotografera kvitton direkt: Ta bara en bild av kvittot, och systemet sköter resten. Enkelt och snabbt!
  2. Magiskt enkel bokföring: Med Expense blir bokföringen en magiskt enkel process. Systemet kopplar automatiskt ihop kvitton med rätt transaktion, och ekonomiavdelningen slipper manuellt arbete.
  3. Automatiska beräkningar: Systemet räknar ut avdragsgilla belopp, hanterar moms och säkerställer att fakturor hamnar på rätt plats i bokföringen. En komplett och automatiserad lösning.

Proclient Expense är inte bara användarvänligt utan också säkert och kompatibelt med alla ekonomi- och lönesystem samt alla kortleverantörer. En investering för att förenkla och optimera företagets ekonomihantering!

Boka en demo så hittar vi den bästa lösningen för just dig.

Källa: Företagarna