PyramidSystemrådgivning

Vilket affärssystem ska jag välja?

Louise Swan
Publicerat 24 maj 2021

Vilket affärssystem ska jag välja? Att välja ett affärssystem är för de flesta företag ett väldigt viktig beslut där research är A och O.

Bara på den svenska marknaden finns det över +60 olika leverantörer av affärssystemslösningar. Därför är det viktigt att du tar dig tid att läsa på om vad som passar er verksamhet bäst.

Viktiga frågor att ställa sig vid val av nytt affärssystem:

 • Hur ser verksamheten ut idag, vilka utmaningar finns det och hur ska företaget utvecklas i framtiden? Om det finns planer på att rikta verksamheten mot en internationell marknad behöver du ta hänsyn till detta i ditt val.
 • Finns det behov av att starta en e-handel på sikt?
 • Vilka processer går idag trögt som istället bör automatiseras?
 • Behöver systemet även integreras med andra lösningar? Det kan till exempel vara webbshoppar, transportsystem eller kassasystem.
 • Ska företaget köpa eller hyra systemet?
 • Egen server eller outsourca?
 • Vill jag kunna arbeta med affärssystemet i molnet? Med ett webbaserat affärssystem får du tillgång till information oavsett tid och plats medans en lokal installation, On-Prem, inte är beroende av internet.
 • Vilken leverantör bör jag välja? Ta gärna reda på hur mycket erfarenhet leverantören har samt ta del av aktuella referenser. Var säker på att du väljer en leverantör som kan erbjuda de lösningar du behöver – i dag och i framtiden.
 • Finns det support och utbildning? Det är viktigt att välja en leverantör som finns där om du plötsligt stöter på ett problem eller om du vill öka kompetensen inhouse.

  Ta även höjd gällande tid och ekonomiska resurser för att företaget ska kunna fortsätta utvecklas med hjälp av affärssystemet även efter att grundinstallationen är klar.

TIPS! Utse en intern projektledare för att driva igenom bytet av affärssystemet. I stora projekt kan även en styrgrupp förekomma som får ta ekonomiska beslut kring projektet. I de flesta fall ingår företagets VD, kundens projektledare, leverantörens projektledare och säljare samt i vissa fall även upphandlingskonsulten.

Vad är ett affärssystem?

Vi förklarar mer ingående om historian bakom affärssystem/ERP system, vad det är och vilka fördelar ett affärssystem medför här.

Arbetar ni inom en specifik bransch?

I Pyramid finns hela flödet för ditt företags verksamhet främst inom; Handel, Butiks- och affärskedjor, Entreprenad, Tillverkning, Tjänster och Service.

Är du osäker på vad ditt företag behöver? Vill du veta mer om Pyramid är du välkommen att kontakta oss för en kostnadsfri systemrådgivning så hjälper vi dig.

Se gärna vår video för att få reda på mer om Pyramid Business Studio.