PyramidSystemrådgivning

Vad är ett affärssystem?

Louise Swan
Publicerat 10 maj 2021

Vad är då ett affärssystem? Jo, ett affärssystem integrerar huvudfunktionerna i en organisations affärsprocesser till ett enhetligt system.

Affärssystem kallas även ERP vilket står för Enterprise Resource Planning. ERP är ett system som samlar, hanterar och lagrar data som sedan kan användas till underlag inför såväl beslutsfattande som optimering av arbetsprocesser.

Till en början utvecklades faktiskt affärssystem för tillverkningsindustrier, framförallt bilindustrin, kallat MRP (Material Requirements Planning). Med åren började man utveckla systemet för att kunna tillgodose industrins behov utöver tillverkningen. Med fördel tog många andra branscher efter och ERP systemen växte fram.

Filosofin bakom ett affärssystem är att kunna se helheten i ett företag, “en enda källa till sanning”.
Ett affärssystem kan automatisera de flesta av verksamhetens tunga administrativa processer, så att fokus istället kan läggas på utvecklande arbete för ökad lönsamhet och tillväxt.

Hur fungerar ett affärssystem?

Ett affärssystem så som Pyramid Business Studio är modulbaserat på grund av att olika företag har olika behov. Var och en av modulerna fokuserar på en väsentlig affärsfunktion, som t.ex; ekonomi och redovisning, produktion, order-lager-inköp (OLI), materialhantering och kundrelationshantering (CRM).

Tack vare att systemet är uppbyggt i moduler kan man därför skala upp eller ner i både funktionalitet och antal användare.

Integrationer?

Manuella processer tar som vi alla vet väldigt mycket tid. Att ha separata system som lagrar och uppdaterar information på olika ställen ökar även risken för misstag.

En integration till ditt affärssystem syftar till att ansluta och synkronisera med andra affärsapplikationer som en förlängning av kärnfunktionerna.

Pyramid affärssystem har många kopplingar till välkända externa program samt stöd för appar. Utöver det har Proclient även egna integrationer samt tilläggsfunktioner, som vi kallar Plusfunktioner, för att ytterligare komplettera funktionaliteten.

Vi är också stolta över att ha så fantastiska samarbetspartners där flertalet integrationer finns färdigt med Pyramid.

8 fördelar med ett affärssystem

  1. Det kan låta er bli den effektivaste aktören i er bransch och skapa konkurrensfördelar gentemot era konkurrenter.
  2. Kostnadsbesparingar – Med automatiserade processer, korrekt och gemensam data i realtid ger snabbare prognoser och beslut vilket resulterar i stora besparingar.
  3. Bättre insikt i hur företaget mår och presterar – därför kan ni fatta beslut baserade på siffror, fakta och uppgifter i realtid.
  4. Spara tid och dubbelarbete med automatiserade arbetsprocesser och slipp manuell handpåläggning.
  5. Integrera med andra relevanta plattformar.
  6. Bättre säkerhet – med ett gemensamt, integrerat system har ni alla verktyg ni behöver för hög datasäkerhet.
  7. Flexibel och skalbar lösning – Det är enkelt att lägga till nya användare, funktioner, kapacitet och tredjepartslösningar allt eftersom verksamheten växer och får nya behov.
  8. Mobilitet – Ett molnbaserat affärssystem, som till exempel Pyramid Affärssystem, är webbaserat och åtkomligt var än man befinner sig. Det underlättar distansarbete, kundmöten, samarbeten och mycket mer.

Vilket affärssystem ska jag välja?

Om vi tittar enbart på den svenska marknaden finner du över 30 olika affärssystem i dagsläget. Därför är det viktigt att du tar dig tid att läsa på om vad som passar er verksamhet bäst.

Läs mer i vår bloggpost “Vilket affärssystem ska jag välja?“.

Arbetar ni inom en specifik bransch?

I Pyramid finns hela flödet för ditt företags verksamhet främst inom; Handel, Butiks- och affärskedjor, Entreprenad, Tillverkning, Tjänster och Service.

Är du osäker på vad ditt företag behöver? Vill du veta mer om Pyramid är du välkommen att kontakta oss för en kostnadsfri systemrådgivning så hjälper vi dig.

Se gärna vår video för att få reda på mer om Pyramid Business Studio.