InformationPressrelease

P27 läggs på is – vad händer med nordens betalklimat?

Proclient
Publicerat 29 maj 2023

Sedan P27 skickade in sin clearinglicens till Finansinspektionen 2019 har nya krav och regelverk utmanat verksamhetsmodellen.

Det nordiska banksamarbetet P27 ägs av de nordiska bankerna SEB, Swedbank, Handelsbanken, Nordea, Danske Bank och OP Financial Group. P27 hade som mål att skapa ett nytt betalsystem för att ersätta Bankgirot.

Samarbetet skulle göra det möjligt för såväl privatpersoner som företag att genomföra realtidsbetalningar i flera olika valutor, inom och över nationsgränser. Nu läggs det på is.

– Vår vision var att erbjuda en bättre betalinfrastruktur för Nordens 27 miljoner invånare och vi hade en optimistisk tidplan. Vi kan nu konstatera att vår vision var för ambitiös och komplex. Därför behöver vi ompröva vår framtida ambition för den nordiska betalmarknaden, säger VD:n Paula da Silva i ett pressmeddelande.

Varför drogs ansökan tillbaka?

Det anges inget konkret skäl till varför P27 inte ansetts nå upp till kraven för en internationell clearingverksamhet. Finansinspektionens chefsjurist Eric Leijonram bekräftar dock att tidigare uppgifter gällande samarbetet med underleverantören Mastercard setts som ett problem ur säkerhetssynpunkt. Avtalet med Mastercard är uppsagt, och P27:s vice VD och produktchef har lämnat bolaget.

Även det faktum att P27 inte kommer att hantera Swish-flödet i Sverige och att den danska banksektorn har valt att gå vidare med andra betallösningar innebär ett nytt läge för bolaget.

– Vi har full förståelse för de höga krav och de förväntningar som ställs på oss som leverantör av samhällsviktig betalinfrastruktur. Vi har nu en dialog med våra ägarbanker för att utvärdera bästa möjliga alternativa lösningar. I Sverige har vi en stark banksektor som alltid har tagit ett gemensamt ansvar för att säkerställa en stabil och robust betalinfrastruktur, säger Paula da Silva, VD P27.

Finansinspektionens inleder en ny dialogenbart med de svenskägda bankerna.

Danske bank, Nordea och OP Finance Group är från och med nu uteslutna från diskussionerna. 

”Vi befinner oss i ett nytt läge där bankerna måste säkerställa att Sverige även i framtiden har ett fungerande betalsystem”, säger FI:s chefsjurist Eric Leijonram. ”Att Bankgirot behöver moderniseras står helt klart. Nu är det upp till bankerna att hitta en lösning. Vi vill veta hur de tänker sig att driva detta vidare”, fortsätter Eric Leijonram. (källa: DI)

Vad händer med P27?

Beskedet har helt klart skapat förvirring inom den nordiska finanssektorn. Många banker och finansiella institutioner hade redan ställt om för att integrera med P27:s plattform.

Att P27 ska läggas ner helt och hållet är dock inget som bekräftas i pressmeddelandet. P27 har idag 70 anställda med kontor i både Stockholm, Helsingfors och Köpenhamn. P27 förklarar endast att samarbetet med Bankgirot fortsätter för att “säkerställa att det nuvarande betalsystemet fungerar så länge det behövs”.

Experterna spekulerar i att de nordiska länderna kommer att söka andra samarbetsalternativ eller att nationella betalningssystem kommer att stärkas. Andra föreslår att privata aktörer kan fylla det tomrum som lämnats av P27 och erbjuda innovativa betalningslösningar över nationsgränserna. (källa: Vitec Unikum)

Skillnaden mellan ISO-övergången och P27?

ISO övergången och P27 är inte samma sak. Det nya betalformatet ISO20022 implementeras i Sverige och våra nordiska grannländer, oavsett vad som händer med P27-samarbetet.

Ägarbankerna fortsätter ta fullt ansvar för den svenska betalningsinfrastrukturen. Förflyttningen till ett nytt filformat, ISO 20022-standarden, fortsätter enligt plan och påverkas inte av denna förändring.


För mer information besök www.nordicpayments.eu