Allt fler länder i Europa inför nu krav på elektronisk inrapportering av bokföringsdata, och SAF-T (Standard Audit File for Tax) är en viktig del av den trenden.
För svenska företag som handlar internationellt innebär det nya regler att hålla koll på – och det kan bli både en utmaning och en chans att ligga steget före. Låt oss dyka in i vad SAF-T egentligen är, vilka länder som redan har infört det, och hur du bäst kan förbereda ditt företag.
Vad är SAF-T och varför är det viktigt?
SAF-T är ett standardiserat XML-schema som OECD har tagit fram för att underlätta utbytet av transaktionsdata mellan företag och skattemyndigheter. Tanken är att göra det enklare och snabbare för myndigheterna att granska företag och se till att allt står rätt till.
I praktiken betyder det att ditt företag måste kunna skapa digitala filer som innehåller detaljerad information om alla dina transaktioner – från fakturor och betalningar till tillgångar och lager. Det kan låta komplicerat, men i grunden handlar det om att ha koll på sin bokföring och kunna visa upp den digitalt.
Vilka länder har infört SAF-T?
Många europeiska länder har redan implementerat SAF-T eller planerar att göra det inom en snar framtid. Här är en översikt över några av länderna:
- Portugal var först ut 2009 och kräver månatliga rapporter för både invånare och icke-invånare.
- Polen införde SAF-T 2016 och ersatte sin momsdeklaration med obligatoriska månatliga SAF-T-rapporter från och med oktober 2020.
- Litauen och Norge införde SAF-T på begäran respektive 2019 och 2020, där Norge helt ersatte sin momsdeklaration med SAF-T från 2022.
- Rumänien och Bulgarien implementerar SAF-T stegvis från och med 2022 respektive 2025.
Du hittar hela listan här.
Danmark börjar införa SAF-T stegvis från januari 2024. Först gäller det företag med rapporteringsskyldighet till Erhvervsstyrelsen. Andra företag med en omsättning över 300 000 DKK omfattas från januari 2026, och egenutvecklade bokföringssystem måste vara anpassade senast juli 2026.
För företag som handlar i dessa länder innebär detta att de måste anpassa sina bokföringssystem för att möta de specifika kraven i varje land. En ytterligare utmaning är att varje land har implementerat SAF-T på olika sätt, vilket gör det nödvändigt för företag att förstå och följa de unika kraven i varje jurisdiktion.
E-fakturering: Nästa steg mot full digitalisering
Parallellt med SAF-T ser vi också att E-fakturering blir ett allt vanligare krav i Europa. Till exempel har e-fakturering för B2G-transaktioner (Business to Government) varit obligatoriskt i Danmark sedan 2005, och nu överväger de att utvidga detta till fler områden.
För företag betyder detta att man behöver ha system som kan hantera e-fakturor – och precis som med SAF-T är det viktigt att följa varje lands specifika krav.
Utmaningar och Kostnader för Svenska Företag
Att klara av att skicka in den nya filtypen SAF-T kan kräva att ditt företag köper in och anpassar sin mjukvara, vilket kan innebära ökade kostnader. Det handlar också om att ha rätt kunskap och resurser för att följa alla nya regler i de länder där du verkar.
Men det är inte bara negativt. Genom att anpassa dig i tid kan du undvika böter och andra problem, samtidigt som du får en smidigare och mer transparent bokföring. Det kan faktiskt göra ditt företag mer konkurrenskraftigt i längden.
Så förbereder du ditt företag
För att möta de nya kraven är det några saker du bör göra:
- Uppdatera din bokföringsmjukvara: Se till att ditt system kan hantera SAF-T och e-fakturering, så att du inte hamnar på efterkälken. Vi löser detta med vår Plusfunktion SAF-T!
- Utbilda ditt team: Ditt bokföringsteam behöver förstå vad de nya kraven innebär och hur de ska jobba med de nya systemen.
- Ta hjälp om det behövs: Om du känner dig osäker på vad som gäller i de olika länderna, överväg att anlita en momskonsult som kan guida dig eller kontakta din konsult så guidar vi dig.
- Håll dig uppdaterad: Reglerna förändras ständigt, så se till att du följer utvecklingen och anpassar dig efterhand.
Kommer Sverige införa SAF-T? Skatteverket förklarar
Jag mejlade Skatteverket för att få svar på om SAF-T kommer införas i Sverige. Så här svarade dom:
“Nej, vi har inte fått någon information om att sådan standard för inrapportering av bokföringsdata kommer att införas av Skatteverket och det finns i nuläget inga framtida planer på det heller.”
Sammanfattning
Den ökade digitaliseringen av bokföring och skatterapportering i Europa, med krav på SAF-T och e-fakturering, innebär både utmaningar och möjligheter för svenska företag. Genom att förbereda dig i god tid och investera i rätt verktyg och kunskap kan du inte bara säkerställa att du följer reglerna, utan också dra nytta av den nya tekniken för att göra din verksamhet ännu mer effektiv och konkurrenskraftig. Digitalisering handlar inte bara om att följa regler – det är en möjlighet att framtidssäkra din verksamhet och skapa konkurrensfördelar på en allt mer komplex global marknad.
Har du frågor om hur vi löser stöd för SAF-T i Er Pyramid Business Studio? Kontakta gärna din konsult eller säljare för mer information och rådgivning.